Belaging of stalking
U bent in aanraking gekomen met politie en/of het Openbaar Ministerie vanwege belaging of stalking?
Introductie over belaging of stalking
Wij begrijpen erg goed dat u meer informatie wenst over het onderwerp belaging of stalking. Met de informatie op deze pagina probeert uwstrafrechtadvocaat.nl in deze behoefte te voorzien. De informatie die u hier vindt is in alle gevallen algemeen. Iedere zaak is immers anders. Leest u deze informatie maar eens rustig door. Uiteraard zijn wij bereid om uw vragen uitgebreid te beantwoorden en om u van passend advies te voorzien. In die gevallen kunt u contact met ons opnemen. Indien u gebruikt maakt van ons contactformulier dan wordt u z.s.m. teruggebeld door een van onze ervaren strafrechtadvocaten.
Wenst u meer informatie te ontvangen m.b.t. dit onderwerp dan kunt u met ons contact opnemen. Dit kan door middel van het invullen van het contactformulier en/of bellen op 085 – 06 06 043. Maakt u zich vooral geen zorgen over de kosten hiervan. Indien er kosten gemaakt dienen te worden, zullen we hierover altijd op voorhand met u afspraken maken. U komt dus nooit voor verrassingen te staan en weet precies waar u aan toe bent.
Wat is belaging of stalking?
Belaging wordt in de volksmond ook wel stalking genoemd en is over het algemeen vaak het resultaat van een onbeantwoord of geëindigd contact.
Op grond van artikel 285b Wetboek van Strafrecht maakt iemand zich schuldig aan belaging wanneer hij of zij wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van een ander, met het oogmerk diegene te dwingen iets (niet) te doen of toe te staan, dan wel angst aan te jagen.
Voorwaarden bewezenverklaring van belaging of stalking
Voor een bewezenverklaring van belaging of stalking dient dus aan een aantal voorwaarden te zijn voldaan. Ten eerste dient sprake te zijn van inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van een ander. Daarvan is sprake indien actief inbreuk wordt gemaakt op het dagelijks leven van een ander, bijvoorbeeld middels herhaaldelijk bellen, sms-en of verzenden van e-mails of Whatsappberichten. Maar ook het langsgaan bij het woon- of werkadres van een ander kan (vanzelfsprekend) een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer opleveren.
Deze inbreuk op de persoonlijke levenssfeer moet vervolgens ook opzettelijk én wederrechtelijk zijn en daarnaast dient deze gedraging stelselmatig te zijn. De gedraging moet zich dus herhaaldelijk en met enige regelmaat voordoen.
Belaging is een klachtdelict
Tot slot is er nog het doel van de gedragingen. Om tot een bewezenverklaring van belaging/stalking te kunnen komen moet bewezen worden dat de verdachte zijn gedragingen verrichte met het oogmerk diegene te dwingen iets (niet) te doen of toe te staan, dan wel angst aan te jagen.
Belaging is een zogenaamd ‘klachtdelict’. Dit houdt in dat vervolging enkel plaats kan vinden in geval van een klacht van de aangever. Zonder die klacht is het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk in de vervolging.
Belaging ontstaat vaak geleidelijk en soms het uitvloeisel van een beëindigde liefdesrelatie waarbij één van de partijen het plotseling geëindigde contact moeizaam verdraagt. Op het eerste gezicht lijkt het soms ook een licht vergrijp, maar het betreft wel degelijk een misdrijf. Op grond van artikel 285b van het Wetboek van Strafrecht kan belaging dan ook worden bestraft met een maximale gevangenisstraf van drie jaren of een geldboete van de vierde categorie.
Contact
Uwstrafrechtadvocaat.nl hoopt u met deze informatie over het onderwerp belaging/stalking van dienst te zijn geweest. Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen. U kunt gebruik maken van het contactformulier onderin de pagina en/of ons vrijblijvend bellen op 085 – 06 06 043.
Deel dit artikel
Contactformulier
Wij streven ernaar uw mail z.s.m. te beantwoorden zoals staat beschreven in onze algemene voorwaarden. Uw gegevens worden in vertrouwen behandeld en via ons SSL certificaat veilig verzonden.