Introductie over smaad of laster

Wij begrijpen erg goed dat u meer informatie wenst over het onderwerp smaad of laster. Met de informatie op deze pagina probeert uwstrafrechtadvocaat.nl in deze behoefte te voorzien. De informatie die u hier vindt is in alle gevallen algemeen. Iedere zaak is immers anders. Leest u deze informatie maar eens rustig door. Uiteraard zijn wij bereid om uw vragen uitgebreid te beantwoorden en om u van passend advies te voorzien. In die gevallen kunt u contact met ons opnemen. Indien u gebruikt maakt van ons contactformulier dan wordt u z.s.m. teruggebeld door een van onze ervaren strafrechtadvocaten.

Wenst u meer informatie te ontvangen m.b.t. dit onderwerp dan kunt u met ons contact opnemen. Dit kan door middel van het invullen van het contactformulier en/of bellen op 085 – 06 06 043. Maakt u zich vooral geen zorgen over de kosten hiervan. Indien er kosten gemaakt dienen te worden, zullen we hierover altijd op voorhand met u afspraken maken. U komt dus nooit voor verrassingen te staan en weet precies waar u aan toe bent.

U bent in aanraking gekomen met politie en/of het Openbaar Ministerie vanwege smaad of laster? Uw Strafrechtadvocaat staat u bij tijdens uw zaak.

Wat is smaad of laster?

Smaad en/of laster zijn twee termen die veelvuldig door elkaar heen gebruikt worden, zonder dat men specifiek weet welke gedraging nu bij welke term hoort. Dat is an sich ook niet vreemd nu beide gedragingen zeer veel op elkaar lijken. Maar wat is dan precies het verschil?

Artikel 261 van het Wetboek van Strafrecht stelt smaad of smaadschrift strafbaar. Onder smaad wordt het opzettelijk iemands eer of goede naam aanranden door tenlastelegging van een bepaald feit, met het kennelijke doel om daaraan ruchtbaarheid te geven. Indien dit gebeurt door middel van het verspreiden, openlijk tentoonstellen of aanslaan of openlijk ten gehore brengen van afbeeldingen of geschriften, is sprake van smaadschrift.

Wat is laster?
Laster is strafbaar gesteld in artikel 262 van het Wetboek van Strafrecht. Het verschil tussen laster en smaad is dat in het geval van laster ruchtbaarheid wordt gegeven aan een feit, wetend dat dit feit in strijd is met de waarheid.

Straf voor smaad

Smaad kan maximaal worden bestraft met een gevangenisstraf voor de duur van zes maanden of een geldboete van de derde categorie. Voor smaadschrift geldt een strafmaximum van een gevangenisstraf van een jaar of een geldboete van de derde categorie.

Straf voor laster

In geval van laster geld een strafmaximum van een gevangenisstraf voor de duur van twee jaar, of een geldboete van de vierde categorie. Ook kan ontzegging van bepaalde rechten worden uitgesproken op grond van artikel 262 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht, namelijk het recht op het bekleden van ambten of van bepaalde ambten en het dienen bij de gewapende macht.

Voor meer informatie omtrent verboden wapenbezit kunt u altijd contact met Uw Strafrechtadvocaat opnemen.

Contact

Uwstrafrechtadvocaat.nl hoopt u met deze informatie over smaad en/of laster van dienst te zijn geweest. Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen. U kunt gebruik maken van het contactformulier onderin de pagina en/of ons vrijblijvend bellen op 085 – 06 06 043.

Deel dit artikel

Contactformulier

Wij streven ernaar uw mail z.s.m. te beantwoorden zoals staat beschreven in onze algemene voorwaarden. Uw gegevens worden in vertrouwen behandeld en via ons SSL certificaat veilig verzonden.