Introductie over oplichting

Wij begrijpen erg goed dat u meer informatie wenst over het onderwerp oplichting. Met de informatie op deze pagina probeert uwstrafrechtadvocaat.nl in deze behoefte te voorzien. De informatie die u hier vindt is in alle gevallen algemeen. Iedere zaak is immers anders. Leest u deze informatie maar eens rustig door. Uiteraard zijn wij bereid om uw vragen uitgebreid te beantwoorden en om u van passend advies te voorzien. In die gevallen kunt u contact met ons opnemen. Indien u gebruik maakt van ons contactformulier dan wordt u z.s.m. teruggebeld door een van onze ervaren strafrechtadvocaten.

Wenst u meer informatie te ontvangen m.b.t. dit onderwerp dan kunt u met ons contact opnemen. Dit kan door middel van het invullen van het contactformulier en/of bellen op 085 – 06 06 043. Maakt u zich vooral geen zorgen over de kosten hiervan. Indien er kosten gemaakt dienen te worden, zullen we hierover altijd op voorhand met u afspraken maken. U komt dus nooit voor verrassingen te staan en weet precies waar u aan toe bent.

Oplichting, ook wel fraude genoemd, is strafbaar gesteld in artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht. Verzekersfraude en oplichting via Marktplaats zijn voorbeelden van oplichting en zijn strafbaar gesteld.

Wat verstaat men onder oplichting?

Oplichting, ook wel fraude genoemd, is strafbaar gesteld in artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht. Onder oplichting wordt gezien, het aannemen van een valse naam of van een valse hoedanigheid, hetzij door listige kunstgrepen, hetzij door een samenweefsel van verdichtsels, iemand bewegen tot de afgifte van enig goed, tot het verlenen van een dienst, tot het ter beschikking stellen van gegevens, tot het aangaan van een schuld of tot het tenietdoen van een inschuld, teneinde zelf bevoordeeld te worden.

Deze terminologieën spreken an sich niet bijzonder tot de verbeelding, maar de hedendaagse samenleving en haar actualiteit kent diverse vormen van oplichting. Denk bijvoorbeeld aan oplichting of internetfraude via Marktplaats of andere internetfora, verzekeringsfraude waarbij een diefstal in scene wordt gezet of oplichting door speciaal daartoe opgerichte bedrijven.

Bewijzen van oplichting

Voor het bewijzen van oplichting is het overigens noodzakelijk dat bewezen wordt dat een derde door het oplichtingsmiddel (de valse naam, de valse hoedanigheid, de listige kunstgreep of het samenweefstel van verdichtsels) ook wordt ‘bewogen’ tot het ter beschikking stellen van gegevens, tot het aangaan van een schuld of tot het tenietdoen van een inschuld. Er moet dus een causaal verband bestaan tussen het gedrag van de verdachte en dat van de aangever. Ter voorbeeld: internetfraude/oplichting d.m.v. het verkopen van (nep)artikelen via Marktplaats welke nooit aankomen bij de koper.

Voor meer informatie omtrent verboden wapenbezit kunt u altijd contact met Uw Strafrechtadvocaat opnemen.

Contact

Uwstrafrechtadvocaat.nl hoopt u met deze informatie over het onderwerp oplichting van dienst te zijn geweest. Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen. U kunt gebruik maken van het contactformulier onderin de pagina en/of ons vrijblijvend bellen op 085 – 06 06 043.

Deel dit artikel

Contactformulier

Wij streven ernaar uw mail z.s.m. te beantwoorden zoals staat beschreven in onze algemene voorwaarden. Uw gegevens worden in vertrouwen behandeld en via ons SSL certificaat veilig verzonden.