Binnenkort een OM-zitting? Schakel onze advocaten in!

Bij een zitting van het OM (Openbaar Ministerie) verdenkt de officier van justitie u van één of meerdere lichte strafbare feit(en), zoals vernieling of mishandeling. De officier van justitie nodigt u per brief uit voor een OM-zitting. Wanneer u bent opgeroepen voor een OM-zitting, wilt u natuurlijk weten wat u precies kunt verwachten, welke vragen er gesteld kunnen worden en hoe u hierop moet reageren. Als ervaren strafrechtadvocaten weten wij als geen ander hoe wij uw zaak moeten bepleiten en een officier van justitie kunnen overtuigen de zaak alsnog te seponeren of met een lage straf of voorwaardelijk sepot af te doen.

Ontvang direct hulp

Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend telefonisch consult met een van onze strafrechtadvocaten.

Waarom een advocaat bij een OM-zitting

Tijdens de OM-hoorzitting wordt u door de officier van justitie als verdachte gehoord. Het kan zijn dat de officier van justitie lijfelijk aanwezig is of dat u ‘op afstand’ wordt gehoord. De officier van justitie berust zich alleen op de feiten in het verhaal. Bij een normale zitting zal deze persoon de strafbare feiten voorleggen aan de rechter, waarna deze oordeelt. Bij een OM-zitting is dat niet het geval. U moet voorkomen bij de officier van justitie en deze handelt de zaak eigenhandig af.

Ondanks dat het bij een OM-zitting vaak om lichtere vergrijpen gaat, is het altijd verstandig u bij te laten staan door een strafrechtadvocaat. De advocaat neemt uw dossier door en kijkt of er bijvoorbeeld strafverminderende omstandigheden spelen in uw situatie. De kans op een lagere straf of sepot is vele malen groter wanneer u een advocaat in de arm neemt.

De politierechter

De politierechter is een alleensprekende rechter bij de rechtbank en behandelt alle soorten strafzaken waarvoor maximaal twaalf maanden gevangenisstraf zal worden geëist. Voorbeelden van misdrijven die een politierechter behandelt zijn mishandeling, openlijke geweldpleging, bedreiging, diefstal en rijden onder invloed. De zaken mogen niet te ingewikkeld zijn en moeten binnen 30 minuten behandeld kunnen worden.

Het Openbaar Ministerie (OM) mag voor een aantal veel voorkomende strafbare feiten zelf een straf opleggen. De straffen die men oplegt tijdens een OM-zitting noemen we een ‘strafbeschikking’. Voorbeelden zijn:
Een geldboete;
Een rijverbod (maximaal 6 maanden);
Een gedragsaanwijzing (contactverbod);
Een taakstraf (maximaal 180 uur);
Een schadevergoeding.

 

Kosten advocaat strafrecht

Bij een OM-zitting rijbewijs gaat het in vrijwel alle gevallen om verkeersovertredingen. Van het veroorzaken van een ongeluk tot te hard rijden. Wanneer u uw rijbewijs nodig heeft voor werk kan een dergelijke zitting extra stress opleveren. Een rijontzegging zorgt er niet alleen voor dat u uzelf niet meer kunt verplaatsen, het kan ook betekenen dat u geen salaris meer ontvangt. Zorg tijdens dergelijke zittingen ook om die reden voor een goede advocaat. Hij of zij kan de situatie in kaart brengen en de officier van justitie ervan overtuigen de straf om te zetten of verlagen.

Moet u binnenkort voorkomen tijdens een OM-zitting? Wacht dan niet langer en neem contact met ons op. Onze advocaten helpen u verder. Via onderstaande knop plant u eenvoudig een gratis intake gesprek in.