Introductie over het bezit van wiet

Wij begrijpen erg goed dat u meer informatie wenst over hoeveel wiet u in uw bezit mag hebben. Met de informatie op deze pagina probeert uwstrafrechtadvocaat.nl in deze behoefte te voorzien. De informatie die u hier vindt is in alle gevallen algemeen. Iedere zaak is immers anders. Leest u deze informatie maar eens rustig door. Uiteraard zijn wij bereid om uw vragen uitgebreid te beantwoorden en om u van passend advies te voorzien. In die gevallen kunt u contact met ons opnemen. Indien u gebruik maakt van ons contactformulier dan wordt u z.s.m. teruggebeld door een van onze ervaren strafrechtadvocaten.

Wenst u meer informatie te ontvangen m.b.t. dit onderwerp dan kunt u met ons contact opnemen. Dit kan door middel van het invullen van het contactformulier en/of bellen op 085 – 06 06 043. Maakt u zich vooral geen zorgen over de kosten hiervan. Indien er kosten gemaakt dienen te worden, zullen we hierover altijd op voorhand met u afspraken maken. U komt dus nooit voor verrassingen te staan en weet precies waar u aan toe bent.

Hoeveel wiet mag je eigenlijk bij je hebben binnen het gedoogbeleid? Bij aanhouding vanwege het voorhanden hebben van wiet is het raadzaam om deskundige hulp in te schakelen van een gespecialiseerd advocaat. Uw Strafrechtadvocaat help u hierbij.

Wiet valt onder de Opiumwet

De Opiumwet maakt vervolgens onderscheid tussen verdovende middelen /  drugs, op lijst I en II. Lijst I bevat de harddrugs en lijst II de softdrugs. Wiet en hasj vallen onder de softdrugs en staan genoemd op lijst II. De vraag wordt vaak gesteld: hoeveel wiet mag je bij je hebben / op zak hebben / thuis hebben et cetera? Het antwoord op die vraag is niet snel gegeven.

Op grond van artikel 3 onder c van de Opiumwet is het aanwezig hebben van wiet strafbaar gesteld. Daar valt dus ook onder het “bij je hebben”, “op zak hebben”, “thuis aanwezig hebben”. Daarbij valt wel op te merken dat Nederland een gedoogbeleid kent, wat er op neerkomt dat een hoeveelheid van vijf gram (voor eigen gebruik) gedoogd wordt en dat daarvoor niet strafrechtelijk wordt vervolgd. Dat doet in principe niets af aan de strafbaarheid van het aanwezig hebben op grond van artikel 3 van de Opiumwet, maar er wordt simpelweg niet voor vervolgd. Met andere woorden: wél strafbaar, geen vervolging. Bij politiecontact leidt dit er in de regel wel toe dat ook een aantal grammen softdrugs wel worden afgenomen. Niet iedere agent is hierin even strikt; het kan dus wél.

Het telen van hennep/wiet

Ook bij het telen van een gering aantal hennep is in de praktijk sprake van een gedoogbeleid. Dit gedoogbeleid is wel in de praktijk ernstig op zijn retour. Hoewel nog steeds geen vervolging plaatsvindt bij 5 planten of minder onder natuurlijk licht (in de eigen tuin) op voorwaarde dat afstand wordt gedaan van de planten, heeft het gedoogbeleid bij hennepteelt zijn langste tijd wel gehad. Bij het telen onder kunstlicht wordt veelal niet gedoogd. Ook leidt de opbrengst van het telen van eigen hennep in de praktijk soms tot problemen. Zodra de hennep is geoogst, wordt er bij ontdekking dus soms wel vervolgd voor het voorhanden hebben van de in eerste instantie gedoogde planten voor eigen gebruik.

Het voorgaande leert dat het aanwezig hebben en telen van hennep een schemergebied is waarin niet eenvoudig harde stelregels zijn te formuleren. Ook de gedoogregels roepen vragen op en leiden niet zelden tot discutabele vervolgingen. Het is dus raadzaam om in geval van vervolging deskundige hulp in te schakelen van een gespecialiseerd advocaat.

Voor meer informatie omtrent verboden wapenbezit kunt u altijd contact met Uw Strafrechtadvocaat opnemen.

Contact

Uwstrafrechtadvocaat.nl hoopt u met deze informatie over dit onderwerp van dienst te zijn geweest. Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen. U kunt gebruik maken van het contactformulier onderin de pagina en/of ons vrijblijvend bellen op 085 – 06 06 043.

Deel dit artikel

Contactformulier

Wij streven ernaar binnen 48 uur uw mail te beantwoorden zoals staat beschreven in onze algemene voorwaarden. Uw gegevens worden in vertrouwen behandeld en via ons SSL certificaat veilig verzonden.