De meeste vermogensdelicten vallen onder titel XXII van het wetboek van strafrecht. In deze titel zijn de verschillende vormen van diefstal strafbaar gesteld. Daaropvolgend staan de strafbepalingen voor de overige vermogensdelicten.

Introductie over vermogensdelicten

Vermogensdelicten is een verzamelnaam voor een scala aan feiten waarbij de verdachte zich verrijkt ten koste van een ander. Bij sprake van onrechtmatige verplaatsing van vermogen of verplaatsing in strijd met de wet wordt geacht en waarbij de verdachte wordt verrijkt en het slachtoffer (of een instantie) tekort wordt gedaan, kan worden gedacht aan een vermogensdelict. Gedacht kan worden aan diefstal, winkeldiefstal, verduistering (al dan niet uit dienstverband), oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte. Bij al deze feiten is te zien dat sprake is van een verrijking ten koste van een ander. Ook heling valt onder vermogensdelicten.

De meeste vermogensdelicten vallen onder titel XXII van het wetboek van strafrecht. In deze titel zijn de verschillende vormen van diefstal strafbaar gesteld. Daaropvolgend staan de strafbepalingen voor de overige vermogensdelicten. Heeft u hulp nodig bij één van de bovenstaande delicten? Lees hier hoe wij u van dienst kunnen zijn of neem direct contact met ons op.

Deel dit artikel

Contactformulier

Wij streven ernaar uw mail z.s.m. te beantwoorden zoals staat beschreven in onze algemene voorwaarden. Uw gegevens worden in vertrouwen behandeld en via ons SSL certificaat veilig verzonden.